**Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk**

Hi friends!!!

We are back with an interesting **Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk**. IBPS RRB is going to be held on 19 Sep, 20 Sep, 26 Sep & 27 Sep. Quantitative Aptitude is the most difficult section but our team has designed a quiz. This quiz can enhance your skill level. Try this quiz and judge yourself!! At the last of this quiz we have also provided direct link to computer short cuts and full forms. **Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk **can help you to be confident!

## Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk

**Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk**

**Q1.** **A bag contains 600 coins of 25 p denomination and 1200 coins of 50 p denomination. 1f 12% of 25 p coins and 24% of 50 p coins are removed; the percentage of money removed from the bag is nearly:**

- 30%
- 15.6%
- 21.6%
- 20.6%

**Q2. One year ago the ratio between A’s and B’s age was 4 : 3. One year hence the ratio of their ages will be 5 : 4. What is the sum of their present ages in years?
**1 15 yrs

2. 16 yrs

3. 17 yrs

4. None of these

**Q3.** **In a two digit number, the sum of digits is 9. If 63 is subtracted from the number, the digits gets interchanged. Find the number.**

- 36
- 81
- 45
- 18

**Q4. A shopkeeper bought an article and sold it at a loss of 15%. Had he bought it for 20% less and sold it for Rs 736 more, he would have gained a profit of 35%. At what price he bought the article?**

- 3000
- 3100
- 3200
- 3300

**Q5.** **In how many ways can a team of 4 boys and 4 girls be seated at a circular table, so that no two girls are adjacent?**

- 4!*4!
- 7! – 3!*4!
- 3!*4!
- 7! – 4!*4!

**Q6. .009/?=.01**

- .9
- .09
- .099
- 9

**Q7. The bus fare and train fare of a place from Kolkata were Rs. 20 and Rs. 30 respectively. Train fare has been increased by 20% and the bus fare has been increased by 10%. The ratio of new train fare to new bus fare is**

(1) 5 : 3

(2) 18 : 11

(3) 11 : 18

(4) 3 : 5

(5) None of these

**Q8.** **4201 ÷ 59.998 × 29.88 = ? × 21.145**

1) 95

2) 85

3) 80

4) 100

5) 90

**Q9. Two men together start a journey in the same direction. They travel 12 and 20 km/day respectively. After travelling for 8 days the man travelling at 12 km/day doubles his speed and both of them finish the distance in the same time. Find the number of days taken by them to reach the destination.**

1) 26 days

2) 28 days

3) 30 days

4) 24 days

5) 22 days

**Q10**. **What will be the approximate difference in the simple and compound interest accrued on an amount of Rs 2600 at the rate of 15 p.c. p.a. at the end of three years?**

(1) Rs 194

(2) Rs 167

(3) Rs 172

(4) Rs 202

(5) Rs 184

**Answers with explanation**

**Ans.1)** **21.6%**

Explanation:

Money in the bag = 600 * 25/100 + 1200 * 50/100 = 150 + 600 = Rs. 750

12/100 * 600 = 72, 600 – 72 = 528 left

24/100 *1200 = 288, 1200 – 28 = 912 left

Total money left = 528 * 25/100 + 912 * 50/100 = 132 + 456 = Rs. 588

percentage of money removed = (750 – 588)/750 * 100

**Ans.2)** **16 yrs**

Explanation:

A’s age one year ago was 4x, B’s age one year ago was 3x.

One year hence (or after 2 yrs from 4x and 3x):

(4x + 2)/(3x + 2) = 5/4

x = 2

A’s present age = 4x + 1 = 4*2 + 1 = 9 yrs. B’s present age = 3x + 1 = 3*2 + 1 = 7 yrs.

**Ans.3) 81**

Explanation:

Let number be 10x + y

x + y = 9

(10x + y) – 63 = 10y + x

Find x and y

**Ans.4) It’s ‘Rs 3200’**

Ans. B

Let CP of article be X Rs ⇒ SP = 0.85X Rs

New CP = 0.8X; New SP = 0.85X+736; New profit% = 35%

⇒ 0.85X+736 = 1.35*0.8X = 1.08X

⇒ 0.23X = 736 ⇒ X = 736/0.23 = 3200 Rs

**Ans.5) It’s ‘3!*4!’**

Ans. C

First, arrange 4 boys. 4 boys can be arranged in a circle in [4-1]! = 3! ways

4 girls can arrange in 4 spots in 4P4 = 4! ways

Total ways = 3!*4! = 144 ways

**Ans.6) .9**

**Ans.7 B:T= 20:30=20+2:30+6**

**T:B=36:2=18:11**

**Ans.8) 100**

? = (4200 / 60 * 30)/21 = 70*30/21 = 100

**Ans.9) 24 days**

For distance,

Distance travelled in 8 days by 1st man,

D1 = 12 × 8 = 96 km.

and by 2nd man,

D2 = 20 × 8 = 160 km

For remaining distance, let both take t days

to reach the final destination.

x – 96 = 2 × 12 × t

x – 96 = 24 t ………. (i)

and x – 160 = 20 t …… (ii)

From (i) and (ii); we get,

x – 96 – x + 160 = 24 t – 20 t

64 = 4 t

t = 16 days.

Total number of days = 16 + 8 = 24 days.

**Ans.10 184** A = P[(1 + clip_image014)T – 1]

= 2600 [(1 + clip_image016)3 – 1]

= 2600 x 0.5209 = Rs. 1354

Simple interest = clip_image018

= clip_image020 = Rs. 1170

∴ Difference = Rs. (1354 – 1170)

= Rs. 184

## Related article:

- Computer quiz for IBPS RRB
- Computer abbreviations for IBPS RRB
- Computer questions asked in IBPS RRB
- Computer short cuts

Download our SeeResult.in app for alerts

If there is any query regarding** Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk **drop a comment below:

Tags: **Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk, ****Quantitative aptitude for Bank PO, quantitative aptitude questions, quantitative aptitude questions with answers, ****Quantitative aptitude quiz for IBPS RRB PO Clerk**