SeeResult.in

Educational News, Results, Exams updates and more..


zzzzzz

Gk questions for SSC, Bank exams based on APJ Abdul Kalam

GK is the only section in which candidate requires to update himself/herself at every moment. In Banks, SSC, Railway and in other government competitive exams GK plays a vital role to score high compared to other sections. SSC CGL exam is going to held on 9th August 2015 and 16th August 2015, so students started googling for latest GK updates.

Read: “Important Questions on One Rank One Pension”

 

We are pleased to tell you are at right place SeeResult.in is going to notify you with latest updates. Yesterday an acclaimed Former President APJ Abdul Kalam passed away due to heart attack while delivering his speech in IIM at Shillong, Meghalaya. This is most important news to know about him along with his details like DOB, achievements, missions, etc. So here we are publishing a important list of GK questions related to APJ Abdul Kalam that can surely help you in coming SSC CGL, SSC CHSL, Bank exams SBI PO, SBI RRB and many more.

GK questions based on A.P.J. Abdul Kalam for SSC, BANK exams

Gk questions for SSC, Bank exams based on APJ Abdul Kalam

Q1: When and where APJ Abdul Kalam was born?

Ans: 15th October 1931, Rameswaram (Tamil Nadu)

Q2: What is the full name of APJ Abdul Kalam?

Ans: Avul Pakir Jainulabdeen

Q3: Abdul Kalam was 11th President of India

Q4: He served as a President of India from 25th July 2002  to 25th July 2007    ?

Q5: Abdul Kalam was popularly known as “Missile man of India”

Q6: In the year 1997, APJ Abdul Kalam was honored with which highest civilian honor by the Indian government?

Ans: Bharat Ratna

Q7: He was dead on 27th July 2015 due to heart failure after having collapsed during a lecture at Shillong, Meghalaya, India

Q8: What were the projects handled by APJ Abdul Kalam?

Ans: Project Devil and Project Valiant and launch of the Rohini-1, besides developing missiles under the missions Agni and Prithvi

Q9: Name an autobiography of APJ Abdul Kalam?

Ans: Wings of Fire

Q10: Name the books written by APJ Abdul Kalam?

Ans:

  • An Autobiography: APJ Abdul Kalam With Arun Tiwari
  • 2020 – A Vision for the New Millenium
  • APJ Abdul Kalam With YS Rajan
  • Envisioning an Empowered Nation
  • Technology for Societal Transformation: APJ Abdul Kalam With A Sivathanu Pillai
  • Ignited Minds
  • Unleashing The Power Within India: APJ Abdul Kalam
  • My Journey
  • APJ Abdul Kalam
  • Developments in Fluid Mechanics and Space Technology
  • R Narasimha and APJ Abdul Kalam
  • The Luminous Sparks
  • A biography in verse and colours: APJ Abdul Kalam
  • The Life Tree
  • Poems: APJ Abdul Kalam
  • Painting illustrations by Manav Gupta
  • Mission India
  • A Vision for Indian Youth: APJ Abdul Kalam with YS Rajan
  • Children Ask Kalam
  • Children and APJ Abdul Kalam
  • Guiding Souls
  • Dialogues on the Purpose of life: APJ Abdul Kalam with Arun K Tiwari
  • Inspiring Thoughts by APJ Abdul Kalam

Q11: Apart from President of India, APJ was also Aeronautical Engineer with DRDO and ISRO.

Q12: Name the prestigious awards honored by Indian government to APJ Abdul Kalam?

Ans:

Bharat Ratna (1997)

Padma Vibhushan (1990)

Padma Bhushan (1981)

Q13: During the rule of which Prime minister, APJ Abdul Kalam was elected as President of India?

Ans: Atal Bihari Vajpaye

Q14. What was the age of APJ Abdul Kalam when he died?

Ans: 83 years

Q15. Apart from prestigious awards, which were awards honored to APJ Abdul Kalam?

Ans:

  • Indira Gandhi Award for National Integration (1997)
  • Ramanujan Award (2000)
  • International von Kármán Wings Award (2009)
  • Hoover Medal (2009)

A short review on A. P. J. Abdul Kalam Awards and honours

  • 2014——->Doctor of Science
  • 2012——->Doctor of Laws (Honoris Causa)
  • 2011——->IEEE Honorary Membership
  • 2010——->Doctor of Engineering
  • 2009——->Honorary Doctorate
  • 2009——->Hoover Medal
  • 2009——->International von Kármán Wings Award
  • 2008——->Doctor of Engineering (Honoris Causa)
  • 2007——->King Charles II Medal
  • 2007——->Honorary Doctorate of Science
  • 2000——->Ramanujan Award
  • 1998——->Veer Savarkar Award
  • 1997——->Indira Gandhi Award for National Integration
  • 1997——->Bharat Ratna
  • 1994——->Distinguished Fellow
  • 1990——->Padma Vibhushan
  • 1981——->Padma Bhushan

Also See: Questions on 7th Pay Commission

For latest notifications be tuned with SeeResult.in

Seeresult.in: Indian Exam Results © 2015 | Our Partner website : ssc syllabus